vrijdag, 24 november 2017 16:00

PZC/Drvkkery-lezing Onno Blom over Jan Wolkers (Kloveniersdoelen)

Jan Wolkers-biograaf Onno Blom geeft op vrijdag 24 november om 16.00 uur een PZC/Drvkkery-lezing in de Kloveniersdoelen over de zojuist verschenen biografie 'Het litteken van de dood'.

 

Op 19 oktober 2017, op de tiende sterfdag van Jan Wolkers, verscheen de langverwachte biografie van Onno Blom over de beeldhouwer-schilder-schrijver Jan Wolkers. Over het rebelse leven van een van de meest geliefde kunstenaars van Nederland. De biografie is verkrijgbaar in een luxe bibliografische uitgave (met foto's en extra materiaal) en als hardcover van 1168 pagina's.

Biografie

Nederland vormde Jan Wolkers, en Jan Wolkers vormde Nederland. Zijn kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam, en vond harmonie op Texel. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Turks fruit.

Wolkers werd opgeleid als beeldhouwer. Hij maakte vele beelden in brons en glas, en liet een schitterend oeuvre van kleurrijke schilderijen na. Zoals hij beeldhouwde met woorden, zo schreef hij met verf.

Meer dan tien jaar lang werkte Onno Blom aan Wolkers' biografie. Op basis van een schat aan materiaal schetst hij een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. De dood van zijn oudste broer en die van zijn tweejarige dochtertje bleven hem tot zijn laatste dag als demonen achtervolgen.

Onno Blom

Onno Blom (1969) studeerde in 1994 cum laude af in de Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies. Na een aantal jaren te hebben gewerkt als literair redacteur bij dagblad Trouw en korte tijd als hoofdredacteur van Uitgeverij Prometheus Bert Bakker en adjunct-directeur van De Bezige Bij, is hij werkzaam als freelance journalist en literair criticus. Hij treedt regelmatig op als interviewer en presentator bij literaire bijeenkomsten in het land. Blom is de officiële biograaf van Jan Wolkers. Over Wolkers publiceerde hij eerder het boek Zo is het genoeg, het verslag van het laatste jaar van Jan Wolkers.

Kaartverkoop

Tickets kosten €7,50 en zijn te koop in de Drvkkery en online via www.drukkerijmiddelburg.nl/tickets.

Korting voor PZC-abonnees 

In de PZC van 19 en 20 oktober vindt u een kortingscode, die u bij het online kopen van een kaartje kunt invoeren. Deze actie geldt uitsluitend bij online aankopen.

btn bestelkaarten