zondag, 04 november 2018 15:00

Boekpresentatie Peter Sijnke - ZAPPA

De Middelburgse historicus Peter Sijnke presenteert op zondag 4 november om 15.00 uur zijn muzikale biografie van Frank Zappa. De muziek wordt verzorgd door gitarist en Zappa-fan Peter Bolderman uit Goes. U kunt een vrijkaartje bestellen in de Drvkkery en via de online kaartverkoop. 

btn bestelkaarten

4 december 2018 is het 25 jaar geleden dat musicus Frank Zappa overleed, maar hij heeft nog steeds heel veel fans over de gehele wereld.

Zappa is een muzikale duizendpoot die niet in een hokje is te stoppen, zijn muziek overstijgt het genre van de pop en bevat elementen van rock, jazz, do-wop, Motown, modern klassiek, elektronica, opera en musical. Hoewel hij begon als drummer en een begenadigd gitarist was, die ook bas en toetsen speelde, voelde Zappa zich voor alles componist. Hij omringde zich met zeer competente musici, zowel in zijn soloprojecten als in zijn opeenvolgende bands, waarvan de legendarische Mothers of Invention de eerste was.

Zijn eerste langspeelplaat (Freak Out!) verscheen in 1966 en zijn laatste een jaar na zijn dood, maar The Zappa Family Trust brengt nog steeds opnamen van hem uit. Zappa was controversieel vanwege zijn cynische kijk op de maatschappij, zijn vaak scabreuze teksten en zijn merkwaardige foto's (zoals zittend op de wc, 1967) en vervreemdende films. Wars van censuur en betutteling, maar zeker geen linkse rakker, zoals vaak werd gedacht. Eerder was hij een Amerikaanse entrepreneur. In deze muzikale biografie gaat Peter Sijnke in op werk en leven van Frank Zappa en zijn relatie tot Nederland.

Peter Sijnke is historicus. Hij schreef vele artikelen en boeken op het terrein van de culturele en regionale geschiedenis. Daarnaast schrijft hij over (de historie van de) popmuziek, zowel artikelen, voornamelijk in Platenblad, als boeken (Kralingen. Holland Pop Festival 1970 met Marcel Koopman - en The Motions). Hij woont in Middelburg.

Tijdens de boekpresentatie zal o.a. het eerste exemplaar uitgereikt worden aan Frits Boer, emeritus hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en Zappa-fan in hart en nieren. Hij interviewde als eerste Nederlander in 1966 Frank Zappa en kwam bij hem thuis in Hollywood. Daarover schreef hij in het roemruchte jongerenblad Hitweek. 

Programma

  • Peter Bolderman speelt Zappa
  • Jan de Vlieger heet welkom
  • Gerton van Boom over de serie Rockklassiekers
  • Ernst Jan Rozendaal interviewt Frits Boer
  • Peter Sijnke leest voor
  • Peter Sijnke biedt het eerste exemplaar aan Frits Boer aan
  • Peter Bolderman speelt Zappa
  • Peter Sijnke signeert

Boekpresentatie Peter Sijnke - ZAPPA
Zondag 4 november, 15.00 uur, de Drvkkery
Toegang vrij (reserveer in de Drvkkery of via www.drukkerijmiddelburg.nl/tickets)