dinsdag, 02 oktober 2018 19:30

Publiekslezing over Nederlandstalige wetenschappelijke uitgave Mein Kampf

In samenwerking met HZ-cult en het Etty Hillesum Onderzoekscentrum organiseert de Drvkkery op dinsdag 2 oktober om 19.30 uur een publiekslezing over de Nederlandse editie van Mein Kampf. Prof. Klaas Smelik (Etty Hillesum Onderzoekscentrum) leidt de avond in met een lezing. Moderatie van het publieksgesprek is in handen van Jan de Vlieger (directeur de Drvkkery). Entree € 5,- (incl. consumptie). 

De winkel is op deze avond uitsluitend geopend voor bezoekers van de publiekslezing.

Inhoud van de avond

De avond gaat onder meer over het culturele en publieke belang van deze wetenschappelijke uitgave. Naast de lezing van Klaas Smelik (Etty Hillesum Onderzoekscentrum) wordt een aantal passages voorgedragen en besproken. Ook wordt er een  filmfragment getoond. De avond wordt afgesloten met een uitgebreid publieksgesprek.


Nederlandse editie Mein Kampf

Deze nieuwe, wetenschappelijk verantwoorde Nederlandse editie wordt uitgegeven door uitgeverij Prometheus. Het beruchte boek van Adolf Hitler was in Nederland na de Tweede Wereldoorlog jarenlang niet verkrijgbaar. Omdat het boek op internet gemakkelijk te lezen is, vaak in dubieuze edities, en omdat eerder dit jaar in Duitsland een nieuwe, wetenschappelijke editie van het werk verscheen, acht Uitgeverij Prometheus het van groot belang dat de Nederlandse lezer zelf kan kennismaken met dit zeer invloedrijke boek, dat een schaduw over de twintigste eeuw heeft gelegd. In deze kritische uitgave wordt Mein Kampf niet alleen in de historische context geplaatst, maar worden ook de talloze mythen en leugens erin ontmaskerd.

Reacties Joodse gemeenschap

De eerste reacties vanuit de joodse gemeenschap in Nederland op het plan zijn positief. In de Volkskrant zei Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad: 'Aangezien het historisch besef aan het verminderen is, vinden we het erg relevant dat het boek met context wordt gepresenteerd. Overal op internet is het boek beschikbaar en dan is het vooral van belang dat de lezer goede uitleg krijgt.' Hanna Luden, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zei: 'Ons standpunt is al langer dat het boek met context gepresenteerd moet worden. Het boek is niet tegen te houden, dan is het vooral zaak om alles goed uit te leggen.'

Duitse wetenschappelijke editie

Het plan voor de Nederlandse uitgave komt na de Duitse wetenschappelijke editie‎, die eerder dit jaar verscheen bij het Institut für Zeitgeschichte. Die editie werd in de pers geprezen om haar nauwkeurigheid en zorgvuldigheid. De Duitse uitgave wordt uiteraard nauw betrokken bij de Nederlandse editie. Het Duitse boek is vertaald door Mario Molegraaf. De inleiding en de selectie van de noten zijn van de hand van dr. Willem Melching, die als historicus is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Melching publiceerde eerder onder meer de boeken Joseph Goebbels. Hitlers spindocter, Hitler en Waarom Duitsland?.

Datum:  dinsdag 2 oktober
Locatie:
de Drvkkery, Markt 51, Middelburg
Aanvang:
19.30 uur
Inloop:
19.15 uur
Entree:
€5,- (incl. consumptie)
Kaartverkoop:
kaarten zijn te koop in de Drvkkery en online via www.drukkerijmiddelburg.nl/tickets

btn bestelkaarten