zaterdag, 25 mei 2019 09:30

Bookstore Day 2019

Op zaterdag 25 mei vieren we de Bookstore Day: een dag vol leuke activiteiten, workshops en optredens. 

Programma Bookstore Day 2019

Het programma-onderdeel met Stef Bos is tot onze spijt geannuleerd.

Maak je eigen vulpen!
10.00 - 14.00 uur | vrije inloop

Tussen 10.00 en 14.00 uur kun je je eigen Kaweco Sport vulpen samenstellen en maken. Met een speciaal apparaat van pennenfabrikant Kaweco kun je onder begeleiding zelf alle onderdelen in elkaar zetten. Mix je favoriete kleuren en maak je eigen limited edition vulpen.

Je eigen Kaweco Sport vulpen kost €21,50.


Reuzekleurplaat De waanzinnige boomhut
10.00 - 17.00 uur | vrije inloop

Ben jij ook zo'n fan van De waanzinnige boomhut? Tijdens Bookstore Day hebben we grote kleurplaten op A0-formaat (meer dan een meter breed) waar je samen met andere kinderen aan kunt kleuren. Met z'n allen maken we er de kleurrijkste boomhut ter wereld van!


Fotograaf Ben Seelt - 50 jaar fotografie, van Amsterdam tot Zeeland
10.30 - 11.30 uur | gratis | reserveer 

Een voordracht door fotograaf Ben Seelt, ter gelegenheid van het boek dat zojuist verscheen over zijn werkzaam leven.

Zodra wij een afbeelding maken van wat we zien, bewegen we ons op glad ijs. Welk medium we ertoe gebruiken, schilderij-foto-tekening, een interpretatie zal het zijn. Een interpretatie van de werkelijk die we nastreefden af te beelden.

De Belgische schilder Matisse heeft een heel artistiek leven stukgeslagen op het doorgronden van wat het inhoudt ergens een afbeelding van te maken. Maar het is van alle tijden.

Met de uitvinding van de fotografie is aan deze materie een ernstige dimensie toegevoegd. De foto is zo veel 'echter' als het schilderij. Maar is het echt? Is het de werkelijkheid die wordt verbeeld? Generaties fotografen voor ons zijn er flink mee aan de slag geweest. Wat was het waard, dat beeld?

Heb ik zelf dan vaak wakker gelegen van deze materie in de ruim vijftig jaren die ik fotograferend doorbracht? Dat valt mee, maar het gaf te denken. Het geeft opnieuw te denken nu, nu wij met apps en computer de betrekkelijke werkelijkheid van het fotografisch beeld pas echt te lijf kunnen en het gemaakte beeld niet eens meer kunnen vertrouwen in wat we zien.

btn bestelkaarten


Boekpresentatie Dorothe Tempelman-Venselaar over Jacoba van den Brande
12.30 - 13.15 uur | reserveer

In Middelburg en wijde omgeving kent bijna iedereen het "Van de Perrehuis" aan het Hofplein. Het is een enorm gebouw waarin momenteel (2019) het "Zeeuws Archief" is gevestigd. Het heeft een bijzondere geschiedenis die ver teruggaat in de tijd. De benaming van het huis riep bij de schrijfster van dit boek vraagtekens op. Wie was die Heer Van de Perre? En was de oude naam van het gebouw niet Commanderij?

In de tweede helft van de 18e eeuw kreeg de Commanderij een nieuwe eigenaar die het liet verbouwen. Maar dat was niet Heer Van de Perre, al had hij er geld genoeg voor. Zijn echtgenote Jacoba van den Brande erfde het huis van haar peetoom Jacob van Reigersberg. Zij betaalde de verbouwing en ging er daarna met haar echtgenoot wonen. Wie was die Jacoba? Een speurtocht naar haar verleden leidde tot een nadere kennismaking, die steeds boeiender werd.

btn bestelkaarten


Presentatie stadswandeling Peter Sijnke: De verdwenen stad
Presentatie/lezing: 13.30 - 14.00 uur 
Stadswandeling: 14.00 uur | deelname: €2,50 (incl. boekje) | tickets zijn te bestellen in de Drvkkery en via www.drukkerijmiddelburg.nl/tickets

Historicus en oud-stadsarchivaris Peter Sijnke presenteert zijn stadswandelingenboekje De verdwenen stad met een inleiding in de Drvkkery en een wandelins langs de route De stadswandeling neemt u mee langs de belangrijkste Middelburgse gebouwen door oorlog, vernieuwing en stadsuitbreiding niet meer tot het straatbeeld behoren. Bijvoorbeeld de Westmonster kerk op de Middelburgse Markt, Hotel de Abdij aan de Balans en de Meelfabriek van firma Kakebeeke. Deelname aan de stadswandeling kost €2,50 (inclusief het boekje De verdwenen stad). Reserveren is sterk aan te raden in verband met de beperkte capaciteit.

btn bestelkaarten


Workshop Maak je eigen Mondriaan
14.30 - 15.30 uur | gratis | aanmelden via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kunstdocent Rob Marinissen (CSW Toorop Talent College) geeft om 14.30 uur een workshop 'Maak je eigen Mondriaan'. Er kunnen maximaal tien kinderen aan deelnemen. Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om zeker te zijn van een plekje.
De workshop duurt anderhalf uur. Rob Marinissen zal de basale onderdelen (witte ondergrond, zwarte lijnen, gekleurde vlakken) op voorhand voorbereiden. De kinderen die ingeschreven hebben kunnen na een inleidend verhaal hun eigen Mondriaan maken.


Meet and greet & dichterlijke ansichtkaart van Rogier de Jong
14.30 - 15.30 uur | vrije inloop

Het spreekt bijna vanzelf om nare dingen achter je te laten en vol goede moed door te gaan met je leven. Maar je kunt het verleden nooit helemaal uitwissen. Memento, de debuutbundel van Rogier de Jong, gaat over de weerbarstigheid van het geheugen, herinneringen aan een verloren geliefde en de onmogelijkheid om die geliefde weer tot leven te wekken.

Lezers kunnen tijdens dit uurtje in gesprek gaan met de dichter. Zij krijgen een gratis wenskaart met een gedicht naar keuze.


Live optreden Jp deKlerk
15.30 uur | vrije inloop


JP deKlerk op als (semi-) akoestisch trio met dochter Lonneke als backing vocalist en gitarist Ralf. JP & Lonneke stonden in november 2018 in Koninklijk Theater Carré als supporting act voor The Dire Straits Experience.

Na succesvolle jaren als frontman van JP & The Seeger Session Band, waarmee hij meer dan 150 keer optrad in binnen- en buitenland, bracht JP deKlerk in 2017 zijn eerste solo-album uit. Het album is getiteld 'Old Cold Church' Road en bevat zeven eigen songs. Het album is geproduceerd door de van oorsprong Zeeuwse gitarist Angelo de Rijke, opgenomen in Nederland en gemixt en gemasterd in Los Angeles.

Op 24 Januari 2019 presenteerde de Middelburgse singer-songwriter zijn nieuwe single 'Fragile Paradise' in poppodium 'De Spot' in Middelburg samen met een videoclip van de hand van fotograaf en regisseur Rob Marinissen. De single 'Fragile Paradise' is de voorbode van een tweede album dat JP deKlerk in de loop van 2019 zal uitbrengen.


Veiling Kinder-Rietveld-stoelen voor het goede doel
16.30 - 17.30 uur | aanmelden via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

CSW-leerlingen die het vak Design en Decoratie volgen, hebben samen met docent Rob Marinissen Kinder-Rietveld-stoelen gebouwd, die om 16.30 uur geveild worden voor Stichting de Vrolijkheid. Er kan tot aan Bookstore Day via e-mail aangemeld en geboden worden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

De Rietveld-stoel is een design classic ontworpen door Gerrit Rietveld in 1917. De vier Kinder-Rietveld-stoelen zijn geschaald op 80% van de oorspronkelijke grootte. Stichting de Vrolijkheid organiseert al sinds 1999 kunstzinnige en creatieve activiteiten voor, door en met kinderen en jongeren in Nederlandse asielzoekerscentra.