donderdag, 05 september 2019 20:00

Instore-optreden I Am Oak (nieuw album Osmosis)

I Am Oak geeft op donderdag 5 september om 20.00 uur een instore-optreden en signeersessie in het kader van hun nieuwe album 'Osmosis'.  Het album komt een dag later uit, maar is deze avond al exclusief bij ons te koop.

Sinds het debuut On Claws (2010) staat Thijs Kuijken, spil van de Utrechtse altfolkformatie I Am Oak, bekend als een artiest die liever verkent dan onthult. Die denkwijze komt ook fraai tot uiting in zijn muziek: slepend van karakter en zich immer overleverend aan het moment, terwijl zijn stemgeluid aangenaam laveert tussen klank en poëzie. I Am Oak is en blijft herkenbaar in al zijn ongrijpbaarheid en verbeeldingskracht. 

Op komende langspeler Osmosis, dat op 6 september internationaal verschijnt via Snowstar Record s, onthult Kuijken voor het eerst de oorsprong van I Am Oak's intuïtieve schrijfwijze en sound. De titel verraadt het eigenlijk al: 'osmosis' is een term voor het onbewust verwerken van bepaalde ideeën, ervaringen en kennis. Muziek, maar ook fotografie, kan dit proces potentieel omvormen tot iets surrealistisch. Bij I Am Oak is dit altijd al het geval geweest: 

Kuijken kan gevoelens en gedachten prachtig omzetten in beschouwingen van natuurfenomenen en landschappen. Hierdoor is Osmosis de meest kleurrijke en diverse plaat geworden uit het oeuvre van I Am Oak. Het artwork, met foto's genomen door Kuijken zelf, is hier een verlengstuk van: de vertrouwde elementen
zijn aanwezig, alleen op abnormale wijze ingericht, zodat de kwaliteiten van I Am Oak worden uitvergroot en weer een frisse draai krijgen.

Op Osmosis nodigt hij de luisteraar uit om alles op eigen manier te ondervinden en aanschouwen. Door iets meer te flirten met 'autobiografische' invalshoeken, geeft Kuijken voor het eerst het ontzag in zichzelf gestalte. Osmosis is daardoor een bron van troost en nieuwe inzichten geworden. Op 'Wondrous Ways' zingt hij het
immers zelf: "I came out unwound/from all I've ever come across"

Osmosis komt 6 september uit op Snowstar Records. De album release wordt gevolgd door een tour door Nederland, België en Duitsland. Kijk voor de tourdata op www.iamoak.com.


Media