maandag, 20 augustus 2018 00:00

Dubbel-expositie Leen van Duivendijk

Leen van Duivendijk, uit Middelburg is al 27 jaar actief als schilder (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, CBK, ZKK). Vanaf maandag 20 augustus exposeert hij naast zijn bekende waterschilderijen ook 10 "Gouden Gevels" van Middelburg. Alle werken zijn te koop.

Opening

De expositie wordt op donderdag 23 augustus om 19.00 uur officieel geopend. Deelnemers kunnen zich aanmelden via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Leen van Duivendijk

Middelburger Leen van Duivendijk is al 27 jaar actief als schilder (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, CBK, ZKK).

Gouden Gevels

Tijdens de Gouden Eeuw (17de eeuw) was Middelburg, na Amsterdam, het belangrijkste handelscentrum van Nederland. De ideale plek voor de VOC en helaas ook voor de slavernij tot 1863. Middelburg werd aantrekkelijk voor intellectuelen, wetenschappers en kunstenaars. Zij woonden in prachtige huizen achter gedroomde façades. Van Duivendijk selecteerde, tijdens ontelbare fietstochten door zijn stad, 10 plekken van mooie gevels, vooral uit de Gouden Eeuw. Twee gevels zijn jonger maar zo mooi dat ze niet mochten ontbreken. Het werk is gemaakt in gouden tinten op onbewerkt linnen. De combinatie van goud en de "linnen" luchten geeft een dromerige zonnige sfeer. Hij heeft tevens een 3 kwartier durende wandeltocht uitgezet langs de door hem geschilderde gevels. Alle werken zijn nieuw en ontstaan in 2017 en 2018.

Water is het oog van de wereld (Nescio)

"Ik ben gefascineerd door water, zonder decorstukken, door schittering, beweging, reflectie, ritme, lijnenspel, verkleuring, moiré-effecten. Los van plaats en tijd, mondiaal en tijdloos. Van dichtbij zie je me zwoegen, van veraf zie je fotorealisme ontstaan." Recensie Nico Out: " De wateroppervlakten van Leen van Duivendijk bieden het in verf vertaalde kijkspel van het spiegelende, altijd in beweging zijnde wateroppervlak. Als je weet dat hij het daarnaast ziet als een metafoor voor de medemens die zich steeds anders vertoont en waar je altijd maar een glimp van ziet, voegt dat iets toe aan je beleving van het werk"