maandag, 12 november 2018 15:00

Expositie Marja de Raadt & Niklas Anderberg

Kunstenaars Marja de Raadt en Niklas Anderberg exposeren vanaf maandag 12 november tot maandag 17 december in de Drvkkery. Beide kunstenaars vullen ieder één wand. De kunstwerken zijn te koop bij de kantoorafdeling. 

 

Marja de Raadt - Zelfportret als zonnebloem

Bij de zonnebloemen van Marja de Raadt is het onvermijdelijk om niet aan Van Gogh te denken. Hij is ongetwijfeld van invloed geweest, zeker als tekenaar, maar de etherische zelfportretten van de Finse schilder Helene Schjerfbeck hebben misschien een nog diepere indruk gemaakt. Haar fragiele gelaat beschouwt ons in een bijna ademloos ogenblik. Zie hier: ´Zelfportret als Zonnebloem´. 

De naam van deze serie werken op papier van Marja de Raadt komt voort uit het idee dat zowel de gekozen zonnebloem als de bewerking ervan iets zegt over het temperament en de gemoedstoestand van de maker. Een wisselwerking tussen de zonnebloem en de kunstenaar. Er wordt geen verschil gemaakt tussen het verloop van geboorte, leven en dood van de zonnebloem en van de mens. Je zou de zonnebloem als metafoor kunnen zien en als een symbool van vergankelijkheid.

Marja de Raadt heeft gestudeerd aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Na haar studie vertrok ze voor een paar jaar naar Australië en Z.O. Azië. Thuisgekomen, studeerde ze verder aan de Academie van Kopenhagen: grafiek, vrije schilderkunst en monumentale vormgeving. Daar heeft ze haar man, de Zweedse kunstenaar Niklas Anderberg leren kennen.

De reizen in het Oosten en het veelvuldig contact met de kunstwereld in Scandinavië zijn van invloed geweest op haar beeldtaal. Haar schilderkunst is zowel expressief als monumentaal, en heeft tegelijkertijd een spirituele en intieme dimensie. De laatste jaren is het expressionisme geleidelijk veranderd in een meer contemplatieve schilderkunst. De Sturm und Drang uit haar jeugd heeft plaatsgemaakt voor een meer volwassen kunstenaarschap. De constante is haar empathie voor mens, dier en plant.
De zonnebloem symboliseert zowel het grootse als het vergankelijke van ons bestaan.

Niklas Anderberg

Niklas Anderberg is geboren in Gotenburg en studeerde tussen 1976-83 aan de Kunstacademie van Kopenhagen. Sindsdien woont hij samen met Marja de Raadt in Gorinchem.
In begin schilderde hij op een manier die constructivistisch van karakter was. Later werden geometrische patronen gecombineerd met organische vormen. Zijn schilderijen en gouaches zijn abstract maar niet in absolute zin; er zijn verwijzingen naar zowel de stad als de natuur maar ook naar verschillende stromingen in de kunstgeschiedenis van de Gotiek tot het Modernisme. Voorgangers als Mondriaan, Malevitj en Kupka zijn voor hem net zo belangrijk als Hugo van de Goes en Masaccio. Het werk van Anderberg ontstaat zonder vooropgezet plan en hij ziet een kunstwerk als geslaagd wanneer het de beschouwer – inclusief hemzelf – het gevoel geeft voor een schitterend raadsel te staan.

De kunstenaars exposeren in De Drvkkery werken op papier en olieverfschilderijen.

Verkoop

De kunstwerken zijn te koop bij de kantoorafdeling en worden  - tenzij anders besproken - na afloop van de expositie door de koper opgehaald.

www.marjaderaadt.com
www.niklasanderberg.com