De Literatuurfabriek 2017 - 2018

Voor het elfde seizoen stelden Lidewijde en Frank op verzoek van de Drvkkery een programma samen vol boeken, interviews met gerenommeerde en nieuwe schrijvers, discussies over literatuur, leestips.

Zij doen dit op basis van het motto: utile dulci: het nuttige verenigen met het aangename. Met slechts een mogelijke conclusie: lezen is leuk!

Locaties en tijden

De bijeenkomsten vinden afwisselend plaats in De Drvkkery, Markt 51, Middelburg en in de Kloveniersdoelen, Achter de Houttuinen 30, Middelburg. Aanvang: 15.30 uur. 

Kosten

Deelname aan De Literatuurfabriek kost € 140,00. Dit is inclusief:

• Nathan Hill De Nix
• F. Springer - Boeken van verbeelding: Quissama, Sterremeer, Teheran, een zwanenzang
• Murat Isik - Wees onzichtbaar
• Uitnodigingen voor literaire bijeenkomsten in de loop van het seizoen

Aanmelden

U kunt zich voor de Literatuurfabriek aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Na aanmelding krijgt u een bevestiging en een verzoek het te betalen bedrag over te maken.

Programma

• bijeenkomst 1: 29 september (de Drvkkery)

Het 11e seizoen van De Literatuurfabriek begint met bijpraten, kennismaken en het doornemen van het nieuwe programma. En als opwarmertje het gedicht Het veer (verhaal en een gedicht), om er weer in te komen.

• bijeenkomst 2: 27 oktober (de Drvkkery)

Homerus – het reizen in de literatuur: de betekenis & de verbeelding. Reizen over land, door de ruimte en door de tijd. Een doorgeschoven verzoek van het vorige seizoen.


• bijeenkomst 3: 1 december (de Drvkkery)

De korte baan: wat maakt iets tot een kort verhaal en hoe zitten ze precies in elkaar? Zijn er soorten? Centraal zullen de verhalen van Annelies Verbeke staan.

• bijeenkomst 4: 5 januari (Kloveniersdoelen)

Midden in de winter, tijd voor een goed gesprek. Kortom: tijd voor de wintergast.

• bijeenkomst 5: 2 februari (Kloveniersdoelen)

Een jonge hond met veel talent: Nathan Hill – De Nix: De roman kwam al een keer langs, maar zit dit seizoen ook in het pakket. Wat maakt dit boek zo bijzonder? Hoe stuurt de schrijver je de verkeerde kant op? Hoe mengt hij humor met levenswijsheid.

• bijeenkomst 6: 16 maart (de Drvkkery)

Midden in de Boekenweek is er natuurlijk aandacht voor het thema: Natuur in de literatuur. Als uitgangspunt vormt een klassieker van de diplomaat-schrijver F. Springer Quissama (in het pakket opgenomen in een verzamelbundel). Wat voor rol speelt natuur in deze roman en wat voor rol speelt natuur verder in romans in het algemeen.

• bijeenkomst 7: 13 april (Kloveniersdoelen)

Een adempauze: Poëzie en het bijzondere werk van Lieke Marsman zijn het uitgangspunt voor een middag met gedichten en eigenzinnigheid.

• bijeenkomst 8: 25 mei (de Drvkkery)

Vaders en zonen, is weliswaar een klassiek thema in de Russische literatuur, maar wij houden het dicht bij huis. Hoewel, we dompelen ons onder in de allochtone sfeer met Murat Isik – Wees onzichtbaar (in het pakket) en naar het arbeidersgezin uit de roman van Alex Boogers – Alleen met de goden.

• bijeenkomst 9: 29 juni (de Drvkkery)

Hoe probeert literatuur onze ideeën en opvattingen te sturen? Versterken romans onze vooroordelen, onze angsten, onze opvattingen, of kunnen die juist genuanceerd of ontzenuwd worden?