Bach week in de Drvkkery

Vanaf donderdag 22 maart vieren we de Bach Week met twee lezingen, een mini-concert van Mathieu van Bellen en mooie Bach-aanbiedingen. Ook is een exemplaar van de zeer exclusieve driedelige Bach Bijbel in de winkel te bekijken. Deze is tijdelijk te bestellen voor €4800 in plaats van €5500.

 

Op een boerderij-zoldertje in Amerika stond jarenlang de persoonlijke Bijbel van Bach. Per toeval werd deze ontdekt. En wat bleek: Bach heeft deze Bijbel intensief bestudeerd. Hij onderstreepte, maakte kanttekeningen en corrigeerde de tekst zelfs hier en daar. Hij was in gesprek met dit boek. Het is daarmee een van de weinige persoonlijke teksten die we van hem hebben. De Nederlandse uitgever Van Wijnen heeft van dit driedelige boekwerk een facsimile-uitgave gemaakt: een bijna één op één identiek exemplaar. Met Bachs aantekeningen.

De Bach Bijbel is van 22 t/m 29 maart te bezichtigen in de Drvkkery en te koop voor een introductieprijs van €4800,- in plaats van €5500,-


Donderdag 22 maart - Albert Clement over de Bach Bijbel

Op donderdagavond 22 maart geeft prof. Albert Clement een lezing over Bach en zijn Bijbel. Bijbelteksten spelen een grote rol in het oeuvre van Bach en zijn één van de toegangen om zijn muziek te begrijpen en waarderen. Aan het Middelburgse UCR wordt er door prof. Albert Clement onderzoek gedaan naar deze notities. 

Aanvang: 19.00 uur
Entree: € 5,- inclusief consumptie

btn bestelkaarten


Donderdag 29 maart - Op reis langs Bach met Klaas Vos

Op donderdagavond 29 maart geeft Klaas Vos, oud VPRO presentator, dominee en bas een lezing over: Op reis langs Bach. Vos begeleide vele reizen, waaronder Bachreizen. Hij geeft aan de hand van Bachs werkplekken een introductie in het leven van Bach. Bach als abitieuze en recalcitrante jongeman, als jazzy componist, de perfectionist, als de Louis van Gaal van de muziek en als de gelovige met zijn kerkmuziek. De complete Bach in twee uur. Tevens een introductie in het nieuwe handzame boekje van Maarten 't Hart over Bach. 

Aanvang: 19.00 uur
Entree: € 5,- inclusief consumptie

btn bestelkaarten


Zaterdag 24 maart - Mini-optreden Mathieu van Bellen

Violist Mathieu van Bellen geeft op zaterdag 24 maart tussen 15.00 en 15.30 uur een optreden op de muziekafdeling van de Drvkkery.

Mathieu van Bellen uit Hulst begon zijn vioolstudie in België bij Nico Baltussen, en vervolgde zijn opleiding bij Jan Repko aan het Conservatorium van Amsterdam en Chetham's School of Music in Manchester. In Londen studeerde hij bij Itzhak Rashkovsky, en in Berlijn aan de Hochschule für Musik bij Ulf Wallin. Hij volgde masterclasses bij o.a. Ida Haendel, Shlomo Mintz, Pinchas Zukerman, Maxim Vengerov en Bernard Greenhouse.

Hij was laureaat van onder andere de internationale Yehudi Menuhin Competition en de Wieniawski Competition en in Nederland van het Prinses Christina Concours en het Oskar Back concours. Verder won hij de MBF, RPS Emily Anderson Prize, de Philharmonia Martin Musical Scholarship Funds Awards en Making Music Awards. Ook kreeg hij de Bach Prize en werd hij String Player of the Year 2008 op de Royal College of Music.

Mathieu gaf concerten in Europa, Azie en in the VS, hij speelde op grote muziekfestivals zoals de Festspiele MV in Duitsland en deed mee aan kamermuziekfestivals in heel Europa. Hij deed een aantal radio en televisie optredens, en hij speelde in zalen zoals de Purcell Room in het Southbank Centre, de Royal Festival Hall in London, het Concertgebouw in Amsterdam, het Tel Aviv Opera House en het Megaron in Athena waar hij speelde met het Nationaal Orkest van België, het Holland Symfonie Orkest, de Southbank Sinfonia en het Camerata Athena.

Als de violist van het Busch Trio, een piano trio uit London, is Mathieu een actief kamermusicus en speelde hij kamermuziek concerten met artiesten als Shlomo Mintz, Ani Schnarch, Mark Padmore en Roger Vignoles.

In 2015 won hij de Grachtenfestival Prijs.

Tijd: 15.00 - 15.30 uur
Toegang vrij


 

Aanbiedingen van de muziekafdeling

Matthaus-Passion – Philippe Herreweghe (14,95)
Matthaus-Passion – Rene Jacobs (14,95)
Johannes-Passion – Rene Jacobs (14,95)
Johannes-Passion – Frans Bruggen (14,95)
Mass in B minor – Trinity College Cambridge (28,95)
Mass in B minor – William Christie (20,95)
Magnificats – Jonathan Cohen (18,95)