De Literatuurfabriek 2018 - 2019 (volgeboekt)

Voor het twaalfde seizoen stelden Lidewijde en Frank op verzoek van de Drvkkery een programma samen vol boeken, interviews met gerenommeerde en nieuwe schrijvers, discussies over literatuur, leestips.

Zij doen dit op basis van het motto: utile dulci: het nuttige verenigen met het aangename. Met slechts een mogelijke conclusie: lezen is leuk!

Locaties

De bijeenkomsten vinden plaats in boekhandel de Drvkkery, Markt 51, Middelburg.
Aanvang: 15.30 uur.

Geen inschrijving meer mogelijk

Helaas is de Literatuurfabriek voor 2018-2019 volledig volgeboekt. Inschrijven is niet meer mogelijk. 

Programma

• 21 september
Start van een nieuw seizoen van De Literatuurfabriek. We kijken terug en we kijken vooruit naar wat we allemaal gaan doen dit seizoen. En we kijken om ons heen en maken kennis met elkaar.

• 26 oktober
In 2018 verloor Amerika twee van hun grote schrijvers: Tom Wolfe en Philip Roth. Hoewel ze heel verschillend waren, schreven ze beiden Big American Novels. Wat houdt die term eigenlijk in? Hebben wij zoiets in Nederland ook? We lezen en bespreken Portnoy's klacht van Philip Roth.

• 7 december
Na humor, ironie en parodie duiken we dit jaar in de satire. Dit doen we aan de hand van een van de eerste romans die in een moderne Europese taal werden geschreven: De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha van Cervantes.

• 1 februari
Elk jaar is er een interessante en innemende wintergast. Al heel lang staat Esther Gerritsen op ons verlanglijstje. We gaan haar voor begin 2019 uitnodigen om over haar laatste roman te spreken: De trooster. We hopen dat ze kan en wil komen!

• 15 maart
Na de commotie rondom het Boekenweekthema 'Moeder de vrouw' gaan we het hebben over de vrouw in de letteren: van schrijfster tot lezer, van vroeger tot nu, van personage tot lijdend voorwerp. De vrouw als (oer)moeder, echtgenote, dochter, baas, object, vriendin, zus en... vul zelf maar in.

• 19 april
Ze lijken vitaler dan ooit: de klassiekers. Kwam het door de crisis dat men meer teruggreep op rechtenvrije romans? Of is de kwaliteit gewoon onomstotelijk? We nemen de klassieker Mrs. Dalloway van Virginia Woolf als uitgangspunt en lezen samen Michael Cunningham's De uren (The Hours) om te ontdekken hoe hij met deze klassieker speelt.

• 17 mei
We verdiepen ons in een van de grootste Vlaamse schrijvers: Tom Lanoye. Een auteur met meer dan vijftig titels op zijn naam. Aandacht voor Sprakeloos, Gelukkige slaven en Shakespeare, die hij eerst voor toneel en daarna naar proza bewerkte.

• 21 juni
Maar weinig Nederlandse schrijvers begeven zich in hun boeken in de verre toekomst. Daarom duiken we aan de hand van Margaret Atwoods Het verhaal van de dienstmeid (The Handmaid's tale) in de dystopie en we gaan naar de oer-Utopie van Thomas More: wat was dat nou eigenlijk voor een boek?

• 5 juli
We zien meer gekleurde modellen op de catwalk en meer lgbt koppels op televisie. Hoe zit het met diversiteit in de letteren? Geeft de literatuur een goede afspiegeling van hoe een samenleving eruit ziet? Wat voor rol speel literatuur in deze discussie? En waar gaat het werkelijk over? Een mooi heet hangijzer om de zomer mee in te gaan.