De Literatuurfabriek 2019 - 2020

Inschrijving is gestart!

De Literatuurfabriek is een 8-delig programma vol boeken, interviews, discussies en leestips. 

Lidewijde Paris en Frank van Doeselaar geven De Literatuurfabriek vorm onder het motto: utile dulci: het nuttige verenigen met het aangename. Met slechts een mogelijke conclusie: lezen is leuk!

Boekenpakket

Lezen wordt alleen maar leuker en krijgt een nog hogere meerwaarde indien de deelnemers 'meedoen'. Om die reden werkt De Literatuurfabriek met huiswerk en een boekenpakket. Dat is geen schoolse aanpak; het is een wijze van werken die betrokkenheid vergroot, die dient het literaire lezen verder te verkennen en die een opstap vormt naar nieuwe en andere inzichten. Bovendien vergroot het de interactiviteit en draagt het bij tot het volgen van een betoog of een andere inhoudelijk uitgezette lijn.

Het boekenpakket bestaat dit jaar uit:

- Marieke Lucas Rijneveld - De avond is ongemak
- Het Gilgamesj-epos 
- Nina Weijers - Kamers antikamers

Inschrijven & ophalen boekenpakket

Deelname aan De Literatuurfabriek kost € 150,- (inclusief boekenpakket). U kunt een ticket voor het volledige programma kopen aan de voorste balie van de Drvkkery (direct betalen via pin of contant) of via de online ticketverkoop. Voor online bestellingen dient u eerst een account aan te maken op onze ticket-website.

Inschrijving loopt tot en met 1 september, maar let op: er is maar een beperkt aantal stoelen. Met uw ticket heeft u toegang tot alle programma-onderdelen. Tevens kunt u op vertoon van uw ticket het boekenpakket ophalen bij de bestelafdeling van de Drvkkery (vanaf 9 september). De boekenpakketten worden niet uitgedeeld tijdens de eerste cursusmiddag, dus zorg dat u de boeken voor de eerste bijeenkomst (13 september) heeft opgehaald.

Locatie en tijden

De bijeenkomsten vinden plaats in boekhandel de Drvkkery, Markt 51, Middelburg. Aanvang: 15.30 uur.

Programma

13 september: introductie onder andere met liefdesgedichten
Na kennismaking en toelichting op het jaarlijkse programma zullen in deze bijeenkomst literair technische zaken en een literair kader aangestipt worden. Verder zal er nadrukkelijk worden ingegaan op liefdespoëzie door de eeuwen heen.

11 oktober: Marieke Lucas Rijneveld, proza en poëzie.
Zelden heeft iemand zoveel aandacht gekregen bij een debuut als de jonge schrijver Marieke Lucas Rijneveld. We staan niet alleen uitvoerig stil bij haar prozadebuut De avond is ongemak maar ook bij haar poëziebundels Kalfsvlies en Fantoommerrie.

22 november: de Middeleeuwen en de verbeelding daarvan.
Nog altijd hebben de Middeleeuwen hun (literaire) aantrekkingskracht niet verloren. In deze bijeenkomst keren we terug naar het literaire spel in Middeleeuwse tijden, tegelijkertijd komen ook werken van hedendaagse auteurs aan de orde en bezien we hoe zij de Middeleeuwen verbeelden.

10 januari: de Wintergast
Traditiegetrouw nodigt De Literatuurfabriek in de wintermaanden een wintergast uit. Dit seizoen zal Nina Weijers als wintergast worden uitgenodigd. Over haar tweede roman (na De consequenties) - KAMERS ANTIKAMERS - is heel divers gereageerd. Reden te meer de auteur aan de tand te voelen en zelf aan het woord te laten.

13 maart: 'Rebellen en dwarsdenkers'
Zo luidt het thema van de Boekenweek 2020. Natuurlijk besteden we daar uitgebreid aandacht aan. U kunt zelf al nadenken wie uw grootste rebel en dwarsdenker is (als personage en als auteur).

24 april: Iconografische beelden in de literatuur
In literatuur worden beelden van taal gebruikt. Deze beelden helpen een fictieve wereld op te roepen die soms beangstigend veel lijkt op onze wereld van nu of die wij uit het verleden kennen. Zo bezien creëren beelden een illusie van authenticiteit. Hoe werkt dat dan? En....is dat wel zo authentiek?

29 mei: een klassiek auteur: Joost van den Vondel
Eens in de zo veel tijd stellen we een klassieke auteur centraal. Dit jaar is dat Joost van den Vondel van wie ieder van ons wel eens heeft gehoord...... en van wie wel eens wat gelezen hebben? Bij Vondel zijn (familiair, religieus en politiek) leven en werk met elkaar verweven. Dat gegeven is deze middag de rode draad.

26 juni: Gilgamesj (en moderne helden)
De laatste bijeenkomst van De Literatuurfabriek staat in het teken van een van beroemdste, onbekendste en meest verwaarloosde epen die onze cultuur kent: het Gilgamesj-epos. Natuurlijk kent dit epos een held. Is deze held zo veel anders dan moderne helden in actuele literatuur?

btn bestelkaarten