Boudewijn Goudswaard - US Air Mail

Het is 1965. De schrijver van deze collectie brieven heeft - samen met een vriend - plannen een 'expeditie' te ondernemen die hen kriskras door de US en Zuid-Amerika zal voeren tot aan Buenos Aires. Een driejarenplan. Zijn vriend heeft problemen met het verkrijgen van een visum. De schrijver besluit dan maar alvast alleen naar de US te gaan. Tijdens zijn verblijf in de USA van 1965 tot 1974 schrijft hij US Air Mail(s) naar het thuisfront.

 

US Air Mail
Boudewijn Goudswaard

Pagina's: 267
ISBN: 9789070174927
Bindwijze: Ingenaaid boek
Prijs: € 19.90

Deze brieven zijn nu opgenomen in een grote paperback van 268 pagina's. Na zijn vertrek uit de VS heeft Boudewijn Goudswaard tussen 1977 en 1997 als verslaggever/redacteur bij de PZC gewerkt. Hans Krabbendam van het Roosevelt Study Center is enthousiast over US Air Mail:Tussen 1966 en 1974 maken de Verenigde Staten een van de meest turbulente periodes uit de geschiedenis door. Politieke aanslagen, een uitzichtloos conflict in Vietnam, rassenrellen en studentenprotesten verscheuren het land. De Zeeuw Boudewijn Goudswaard maakt dit allemaal van nabij mee.

In de negen jaar dat hij aan de oostkust woont, slaat zijn aanvankelijke adoratie voor Amerika om in teleurstelling. Tegelijkertijd leert hij de Walcherse samenleving, die hij bewust ontvluchtte, weer waarderen. Dankzij zijn journalistieke werk krijgt 'BG' een helder beeld van de Amerikaanse maatschappij in al haar kleurrijke aspecten. Zijn openhartige tweewekelijkse brieven tonen stap voor stap het proces van integratie en vervreemding. Ook al strandt zijn droom om beroepsschrijver te worden, zijn trouw volgehouden correspondentie houdt zijn verbeelding levend en voedt het verlangen naar thuis.

Deze collectie legt de tegenstellingen in Amerika en in hem zelf bloot en onthult verrassende aanknopingspunten voor de Nederlandse cultuur. Zo documenteert dit boek de kritische kanteling van bewondering voor naar afwijzing van Amerika in de lange jaren zestig geboekstaafd door een ingewijde buitenstaander.