Leute Leeuwerik - De oermoer

De Oermoer is het levensverhaal van de Zeeuwse Leute (Leuntje) Leeuwerik. Ze wordt geboren in Zoutelande, groeit op in Zuid Beveland en verlaat daarna de provincie om er na dertig jaar weer naar terug te keren. In de tussentijd ontmoet ze mensen, doet ze nieuwe indrukken en ideeën op, heeft ze lief, maar ondervindt ze ook verdriet.

De oermoer
Leute Leeuwerik

Pagina's: 148
ISBN: 9789070174651
Bindwijze: Ingenaaid boek
Prijs: € 16.00

Ondanks dat ze lange tijd in het buitenland woont, vergeet ze nooit waar ze vandaan komt. Bij al haar twijfels over wie ze is en wat de zin van het leven is, weet ze een ding zeker: haar oermoer, vele generaties geleden, is een Zeeuwse Eva. Leute Leeuwerik bouwt aan haar levensverhaal in simpele, kernachtige bewoordingen. Met korte alinea's legt ze stukje na stukje neer, zonder opsmuk en oprecht eerlijk tegenover iedereen die haar dierbaar is, maar ook tegenover zichzelf.

De lezer heeft aan het eind een mozaïek van een leven in handen, een leven dat geleefd wordt zoals dat doorgaans gaat; niet volgens een vaststaand stramien of een vooropgezet plan, maar omdat dingen nu eenmaal gebeuren, zoals ze gebeuren. Binnen dat gegeven maakt Leuntje haar keuzes, voor haar familie, haar gezin en haar vrienden. Energiek, levenslustig en nieuwsgierig gaat ze op elke nieuwe plek en na iedere gebeurtenis aan de slag om haar 'vertrouwdheid' op te bouwen of te hervinden.