Friedrich Schiller - Kabaal en liefde

De liefdesgeschiedenis tussen het jonge paar Ferdinand en Louise is vanaf het begin problematisch. Hij is van adel, zoon van de president, rijk en machtig. Zij is een eenvoudig burgermeisje, arm en vroom. Louise voorziet het onheil van hun onmogelijke liefde. Maar Ferdinand klampt zich verblind vast aan de utopie
van de liefde die alles overwint. Zijn vader kent geen scrupules en wil Lady Milford, de maĆ®tresse van de vorst, uithuwelijken aan zijn zoon.

Kabaal en Liefde
Friedrich Schiller & Alex Mallems

Pagina's: 116
ISBN: 9789070174842
Bindwijze: Ingenaaid boek
Prijs: € 10.00

Grote morele principes als de zuiverheid van de liefde worden geplaatst tegenover de corruptie van de macht. Met Kabaal en Liefde schreef Schiller een tragedie die model staat voor de Sturmund-Drang, de karakteristieke stijl van de Duitse Romantiek. Het stuk is in 1784 voor het eerst opgevoerd. 

Het is een variant op Shakespeares liefdesdrama Romeo en Julia en draait om verboden liefde die eindigt in Liebestod. De vereniging in de dood overstijgt het verschil in stand die de twee geliefden uiteen lijkt te drijven. "Als een vrij man wil ik mijn vrouw kiezen en mijn liefde zal alle kleinzielige mensen vernietigen die dit in de weg staan."

Kabaal en Liefde is de openingsproductie van het Zeeland Nazomerfestival 2013 en wordt gespeeld bij Slot Moermond in Renesse. In Duitsland wordt deze liefdestragedie jaarlijks gespeeld, maar in Nederland is dit 'burgerlijk treurspel'- zoals Schiller het zelf noemde - al bijna veertig jaar niet meer opgevoerd. 

Alex Mallems, artistiek leider van Theaterproductiehuis Zeelandia maakte speciaal voor deze productie, een nieuwe vertaling van deze klassieker.